Ganz Schön Clever - Det er ligesom Yatzy, bare sjovt

Ganz Schön Clever - Det er ligesom Yatzy, bare sjovt

Sætningen “Det er lidt ligesom Yatzy, bare sjovt” er en sætning jeg har sagt mange gange om en del forskellige brætspil. Det plejer at få folk til at griner lidt, og så virker regelforklaringen, der følger ikke så skræmmende. De fleste mennesker har jo prøvet at spille Yatzy og det var jo ikke så svært.

Yatzy er da også et sjovt nok spil. Man får lov til at rulle nogle terninger, tage nogle chancer og se nogle tal gå op. Problemet med Yatzy er bare, at der faktisk ikke rigtig er nogen grund til at spille det med andre mennesker. Det er lige meget hvad de andre spillere slår, da det på ingen måde betyder noget for dig. Ganz Schön Clever ligner meget Yatzy, men har forbedret formlen på nogle vigtige punkter.

Ganz Schön Clever er meget ligetil. Der er seks terninger i spillet, og man slår med dem af tre omgange. Efter hver omgang vælger man en af sine terninger som man skriver på sit papir. Man kommer altså til at bruge tre af de seks terninger på sin egen tur.

Blokken til spillet. Alle muligheder er åbne

Blokken til spillet. Alle muligheder er åbne

Der er to vigtige forskelle fra Yatzy. For det første så er terningerne i forskellige farver, og pladen man skriver på er også anderledes. Okay, måske ikke den største omvæltning i verden, men giv mig en chance for at forklare hvad det egentlig gør for spillet.

Ligesom i Yatzy, er høje terningslag næsten altid de bedste, men spillet har et sjovt lille twist. Når du starter din tur og slår alle seks terninger, kan man ikke bare vælge den højeste terning, da alle terningeslag der er mindre end den du har valgt, lægges væk, og ikke må blive brugt mere i turen. Så det gælder altså ikke kun om at slå det højeste, men også om at overveje hvilke terninger man kan tage med videre til næste slag.

Når en spiller så har valgt de tre terninger han eller hun selv vil bruge, får de andre spillere lov til at vælge én af de tre terninger der er blevet lagt til side, som de må skrive ind i deres blok. Det betyder, at man er nød til at overveje, hvad man efterlader til de andre spillere, så man ikke giver en guldgrube til modspillerne. Det gør også at andre spilleres tur er mere spændende, og rent faktisk har betydning for en selv.

De farvede terninger har hvert deres felt på blokken. Felterne har alle unikke måder man får dem krydset af på. Den orange terning kan man altid skrive ind som det nummer man har slået, og så får man points derefter. De gule skal man krydse af alt efter hvad der er på terningen, og så forsøger man at få krydset en hel række af. De grønne terninger starter ud nemt, men bliver mere og mere krævende at udfylde, og så videre. Som du måske også kan se, så hænge de forskellige felter også lidt sammen. Når jeg har fået krydset mit sjette grønne felt af, så må jeg sætte et kryds i det blå område. Det kan være lige det kryds jeg mangler, for at få lov til at skrive en 5’er ind det orange felt, og fremad går det. På den måde kan man have nogle helt vildt eksplosive ture, som giver en følelse af at kabalen endelig går op. Det giver også spillet en følelse af, at man kommer tættere og tættere på slutningen, og man føler hvor meget bare ét rigtigt terningeslag, fra enten dig selv eller dine modspillere, kan gøre.

Til slut er der også ræve ansigterne på blokken. Rævene belønner spilleren for at have fået point over alt på deres blok, da de giver point alt efter hvilken farve man har færrest point i. Rævene er også det tætteste spillet kommer på at have en form for tema, så det siger ikke så meget.

Til slut får man karakter alt efter hvor mange point man har fået, og får fortalt om man er Ganz Schön Clever, eller om man er knap så klog som en ræv.

Da jeg første gang hørte om Ganz Schön Clever var jeg ikke særlig begejstret. Kassen, navnet og artworked er noget af det mest kedelige jeg har set i lang tid. Efterhånden som jeg lærte mere om spillet, bestemte jeg mig for at give det en chance. Det er jeg rigtig glad for at jeg gjorde, fordi nu er det blevet en af de små spil jeg ofte finder frem, specielt når jeg skal spille med folk, der ikke rigtig gør så meget i det der brætspil. Så jeg kan med sikkerhed sige, at Ganz Schön Clever får en anbefaling herfra, og jeg er sikker, ganske sikker på at resten af Fjerde Spiller Søges er enig med mig.

Brætnyt - 23. januar 2019

Brætnyt - 23. januar 2019

Krigskælderen - Sword of Rome

Krigskælderen - Sword of Rome