Kongen og Dronningen af Domino

Kongen og Dronningen af Domino

Anmeldelse af Kingdomino og Queendomino, og hvordan skarpheden af et design kan forsvinde.

Da jeg en kold juledag sidste år skulle spille Kingdomino for første gang, skal jeg indrømme, at jeg ikke havde store forventninger til spillet. Jeg vidste selvfølgelig godt, at spillet havde vundet prisen som årets familiespil i Tyskland i 2017, men jeg var bange for, at spillet ville være en ”udvidet” udgave af Domino. Men jeg blev meget positivt overrasket! Faktisk så meget, at Kingdomino den dag i dag er et af de brætspil, jeg spiller allermest, og lige nu mit foretrukne spil at introducere til nye spillere.

En lille blå Konge, i hans lille blå kongerige

En lille blå Konge, i hans lille blå kongerige

Hvis du ikke er bekendt med Kingdomino, så er det et hurtigt lille spil, der handler om at bygge et kongerige. Hver spiller starter med at have en enkelt brik i deres kongerige, som de derefter bygger videre på. Ens kongerige kan bestå af forskellige områder, så som marker, skove, bjerge, enge og sumpe. For at tilføje en brik til sit kongerige, skal man enten sætte brikken i forlængelse af sin startbrik, eller til et område af samme type. Du ved, lidt lige som man i Domino skal sætte en 6’er sammen med en anden 6’er, skal man sætte en mark sammen med en mark.

Et eksempel på 4 brikker spillerne skal vælge imellem

Et eksempel på 4 brikker spillerne skal vælge imellem

Måden man får fordelt brikkerne i spillet er følgende: hver tur bliver der vendt et områdebrik per spiller. Spillerne skiftes så til at vælge, hvilken brik de gerne vil have tilføjet til deres kongerige. Det gælder så om at samle så store sammenhængende områder som muligt. Det er  dog ikke nok at have en stor sammenhængende mark, da en stor mark uden kroner på ingen point er værd! Derfor er de brikker med kroner på ekstra vigtige, da man til slut i spillet tæller point ved at gange de antal kroner man har på et område, med områdets størrelse.

Det, der gør spillet spændende er så, at den spiller, der valgte den bedste brik sidste runde, skal vælge sidst næste runde, når de nye brikker bliver vendt. Men hvad nu hvis en spiller allerede har et stort område skov med en masse kroner på? Så kan det jo godt være at den ”dårligste” brik med to stykker skov, er meget værdifuld for den spiller. Skal man så snuppe brikken for næsen af dem, så de ikke får alle de point, de lige sad og håbede på? Eller skal man tage en lidt dårligere brik i denne omgang, i håbet om at der bliver vendt lige præcis den brik du sidder og venter på i næste runde? Men den brik med 3 kroner ser nu MEGET fristende ud, gør den ikke?

Det var så næsten alle regler i Kingdomino. I løbet af 15-20  minutters spilletid, får hver spiller mulighed for at lægge 12 brikker til sit område, så man til sidst har skabt sig et nydeligt lille kongerige.

Jeg er som sagt blevet meget glad for Kingdomino. Det er nemt at lære, det er hurtigt at spille, og hver gang det bliver ens tur, så har man et vigtigt valgt at foretage sig. Alt dette, plus noget fantastisk artwork og små brikker af træ, og jeg er helt solgt.

Men som den opmærksomme læser har set fra overskriften, så handler denne artikel ikke kun om Kingdomino, men også dens søster Queendomino, som udkom året efter Kingdomino og langt hen ad vejen spilles på samme måde som Kingdomino. Forskellen på de to spil er, at Queendomino er mere komplekst end Kingdomino, da man har udskiftet en masse af de kedelige normale felter med byggepladser. Disse byggepladser giver spilleren mulighed for at købe en bygning, når de bliver sat til ens kongerige. Bygningerne kan gøre mange forskellige ting, men mest af alt, så handler de om forskellige måder, man kan få point på.

Men hov, skrev jeg lige at du skal købe bygningerne? Nååår ja, fordi ud over byggepladser, så kommer der også et pengesystem med i Queendomino, som man skal bruge til at købe bygningerne med. Udover at pengene også tæller som point i slutningen af spillet.

Men hvor skal pengene komme fra?! Ja okay; der kommer også riddere med i spillet, man skal bruge til at opkræve skat i sit område. Plus der kommer en drage… og en prinsesse… og tårne som skal bruges til at skaffe prinsessen med… og som også kan give point.

Alt ekstra der kommer med i Queendomino

Alt ekstra der kommer med i Queendomino

Som du måske lidt kan fornemme, så er jeg slet ikke på samme måde begejstret for Queendomino, som jeg er for Kingdomino. Jeg synes, at der kommer for mange små ekstra ting med i Queendomino, som egentlig bare er med til at gøre spillet langsommere, og mere kompliceret, uden rigtig at tilbyde spillet noget virkeligt positivt. Det, jeg rigtig godt kan lide ved Kingdomino er, at du har ét valg hver tur, som er til at overskue, men som stadig har stor betydning. I Queendomino virker det som om, at man har taget dette meget strømlinet spil, og puttet en masse ekstra ting på, uden at det rigtig gør oplevelsen bedre. I forlængelse betyder det også, at Queendomino ikke er et nært så godt spil at introducere nye spillere til.

Der er sikkert mange folk derude, der har spillet nok Kingdomino, og gerne ville have det samme spil - bare med noget mere. Hvis du er virkeligt glad for Queendomino, og synes at alle disse små ekstra ting bidrager positivt til spillet, så skal du da endelig bare blive ved med at spille Queendomino.

Men grunden til at jeg skriver denne artikel er også for at italesætte, hvilken smag i brætspil jeg selv har. Jeg har ikke noget imod store komplekse brætspil, men for mig så skal kompleksiteten hænge sammen med underholdning og længde på spillet. Jeg synes ofte at udvidelser til brætspil bare tilføjer mere kompleksitet til et spil uden egentlig at forøge underholdningsværdien. Tværtimod; jeg oplever ofte, at udvidelser gør brætspil mere langtrukne og mindre overskuelige. Jeg har flere gange købt en udvidelse til et spil, og prøvet den et par gange, for så blot at vende tilbage til originalen.

King- og Queendomino er et perfekt eksempel på dette problem. Jeg elsker Kingdomino, fordi det er et så skarpt og klart design. Der er ikke noget overflødigt i spillet, alt hænger sammen og gør at spillet er hurtigt og nemt at lære. Samtidigt er der en dybde i spillet, der betyder at det ikke bare handler om held. Ved at tilføje riddere, drage, prinsesse, byggepladser og mønter mener jeg, at Queendomino er gået væk fra det, der gjorde spillet godt, og for at være helt ærligt, bare har gjort det lidt rodet. Det kommer allertydeligst til udtryk ved, at man i Kingdomino sagtens kan tælle sine point sammen i hovedet, mens i Queendomino får man en scorepad til at holde styr på alt det, der kan give point, så man ikke glemmer noget. Spillet har mistet sin skarphed, og jeg mener, at det har gjort søster Queendomino til et dårligere spil end bror Kingdomino.

Hvad de to spil indeholder af brikker. Som du kan se, er der en rimelig stor forskel!

Hvad de to spil indeholder af brikker. Som du kan se, er der en rimelig stor forskel!

Scorepad til Queendomino

Scorepad til Queendomino

Om Når vi snakker om spil

Om Når vi snakker om spil

Podcast - Azul

Podcast - Azul