Om genrer i brætspil

Om genrer i brætspil

Når vi snakker om spil, er en artikelserie om, hvordan vi snakker og skriver om brætspil og andre spil, og om at forstå hvad folk snakker om, når de snakker om spil. Denne artikel er en del af sæson et, der handler om genrer i brætspil.   

Når jeg snakker om brætspil i den her artikelserie, så inkluderer jeg alle ikke-digitale spil, der ikke er sport eller rollespil. Jeg inkluderer altså også spil med kort, terninger og figurer, selvom de ikke har et bræt (og så gemmer vi en nærmere diskussion af, hvad spil egentligt er for noget til et senere tidspunkt).

Jeg vil påstå, at der er fire overordnede genrer af brætspil:

  • Quiz spil

  • Sociale spil

  • Behændigheds spil

  • Strategiske spil

Jeg kommer mest til at skrive om strategiske spil, ligesom det meste andet vi laver her på Fjerde Spiller Søges også handler om det, men vi går lige kort igennem de andre overordnede genrer først. Husk på, at ikke alle brætspil passer lige elegant ned i bestemte definitoriske kasser (de passer dog forhåbentlig ned i deres æsker!)  

Quiz spil er spil, hvor man skal svare på spørgsmål; for det meste ud fra paratviden. Det er eksempelvis Trivial Pursuit eller Bezzerwizzer.

Behændigheds spil er brætspil, der stiller krav til fysisk formåen f.eks. balance, hurtighed, præcision eller smidighed. Det er eksempelvis Klodsmajor eller Twister.   

Sociale spil er spil hvor fokus er på at snakke med de andre spillere, og involverer ofte, at spillerne skal lyve/bluffe og/eller gætte hemmelig information. Det er ofte spil, der ikke er så komplekse, og som går godt sammen med lidt alkohol og en festlig stemning, og de er også kendt som “party games”. Det er eksempelvis Codenames eller Werewolf.   

Strategiske spil er så alle de andre; det er brætspil, hvor det er spillernes evner til at træffe de rigtige strategiske og taktiske valg, og evt. deres evner til at manipulere de andre spillere, der bestemmer hvem der vinder. Held og tilfældigheder kan spille en større eller mindre rolle. Det er eksempelvis Skak, Risk, Catan eller Poker.     

Resten af denne sæson kommer til at handle om de forskellige undergenrer af strategiske brætspil, men jeg har et par pointer inden vi lukker for i dag:  

Man snakker om ofte om, at brætspil anvender bestemte mekanikker, når man skal klassificere dem. Jeg bruger betegnelsen genrer i stedet for, da det er mere på linje med, hvordan man snakker om andre medier/former for kunst. Man kan så sige at et brætspils genre er bestemt ud fra de/den dominerende mekanik(er), og man kan snakke om at brætspil anvender teknikker fra andre genrer.

Og ja; jeg kommer til at bruge engelske navne på genrerne, da vi danske brætspillere ikke er blevet enige om danske oversættelser og for det meste bare bruger de engelske betegnelser. 

Podcast - Slay the Spire

Podcast - Slay the Spire

Brætnyt -  22. August 2018

Brætnyt - 22. August 2018