Om spil hvor man gør andre ting

Om spil hvor man gør andre ting

Når vi snakker om spil er en artikelserie om, hvordan vi snakker og skriver om brætspil og andre spil, og om at forstå hvad folk snakker om, når de snakker om spil. Denne artikel er en del af sæson et, der handler om genrer i brætspil.   

I de tre seneste artikler har jeg gennemgået nogle af de vigtigste grupper af genrer i strategiske brætspil, men der er mange genre som jeg ikke har været forbi, så denne gang går jeg igennem nogle vigtige, der ikke passede ind i de seneste artikler.

Roll-and-move spil er spil hvor man slår med en terning og rykker sin brik. Det gælder om at nå først i mål, og nogle gange sker der noget når man lander på bestemte felter. Eksempler er Matador, Slanger og Stiger og næsten alle spil designet af børn og avisredaktioner.

Press your luck spil er spil hvor du skal vurdere hvor langt dit held kan tage dig, og stoppe mens legen er god, eller hvor du skal vurdere, om du tror at dit held kan give dig et bedre resultat næste gang. Det er ofte spil, der involverer at slå med terninger, og Yatzy og Zombie Dice er eksempler. 

Set collection spil er spil, hvor det handler om at samle på et eller flere sæt ofte bestående af kort. Nogle gange skal man samle et helt sæt for at score det (f.eks. Fisk eller Pandemic), og andre gange stiger værdien af et sæt efter hvor mange dele man kan nå at samle (f.eks. Sushi-Go). Så er der også spil, hvor det gælder om at sidde med det bedste sæt, når spillet/runden slutter (f.eks. Poker)        

Auction spil er spil med auktioner (ja…). De bliver ofte holdt over forskellige kort eller brikker, som man enten kan samle i sæt eller lægge til sin spilplade, eller som giver nye bonusser eller bestemmer, hvilke handlinger man kan tage i spillet. Der er forskellige måder at afgive bud på i auction spil. For det første kan der være forskel på hvem der kan byde: kan alle byde frit (ligesom ved en normal auktion); går man rundt om bordet og byder i rækkefølge, og kan man i så fald byde mere end en gang eller byder alle på samme tid efter at have valgt deres bud i hemmelighed. Der er desuden en vigtig forskel på om spillerne satser deres bud, og dermed bruger ressourcer, eller om det kun er vinderen der betaler.

Negotiation spil er spil hvor fokus er på at forhandle med de andre spillere, og hvor man ikke kan vinde uden en vis form for samarbejde med nogle af de andre spillere. Cosmic Encounter og Diplomacy er kendte eksempler på genren, og derudover indgår det at skulle forhandle som en teknik i mange area control spil.  

Der er flere genrer som jeg ikke har været forbi, og der er også spil som ikke passer pænt ned i en eller flere etablerede genrer, men jeg skulle gerne have dækket de mest almindelige. Inden jeg afslutter denne serie, så skal vi næste uge forbi en særlig gruppe af genrer, nemlig de store spil.    

Podcast - Hunt for the Ring

Podcast - Hunt for the Ring

Kunsten ikke at lave noget

Kunsten ikke at lave noget