Om strategi og taktik

Om strategi og taktik

Når vi snakker om spil er en artikelserie om, hvordan vi snakker og skriver om brætspil og andre spil, og om at forstå hvad folk snakker om, når de snakker om spil. Der kommer en ny artikel i serien de fleste tirsdage. Denne artikel er en del af sæson to, der handler om tilgange til at analysere og kritisere spil.

I dag skal det handle om det strategetisk og det taktiske niveau i brætspil.

Når vi taler om strategi i brætspil, så taler vi om det overordnede niveau af valgmuligheder og beslutninger som man træffer i et spil. Det handler groft sagt om, hvordan man har tænkt sig at vinde spillet eller i det mindste at komme tættere på sejren. Det er ikke altid, at man som spiller har en klar strategi, og ofte kan en spillers strategi ændre sig undervejs og/eller først opstå i løbet af spillet. Spil med et veludbygget strategisk niveau giver mulighed for at spille (og vinde) på mange forskelige måder; de giver spillerne en stor frihed til at vælge strategier; og de belønner de spillere som har en klar og gennemtænkt strategi. I spil med et mindre udbygget strategisk niveau vil spillernes strategi ofte være dikteret af forskellige forhold i spilet, f.eks. hvilke kort de sidder med, eller hvilke hemmelige mål som spillet har givet dem. Eksempler på spil med et veludbygget strategisk niveau er Root, Agricola og Magic: The Gathering.

Når vi taler om taktik i brætspil, så taler vi om de konkrete træk som man foretager sig i spillet. Det handler om at vælge de træk, der bedst understøtter den strategi som man forfølger og/eller som bringer en tættest på at vinde spillet. I spil med et veludbygget taktisk niveau skal man overveje (næsten) hvert enkelt træk, og det må derfor ikke være for tydeligt hvilket træk, der er optimalt i forhold til at forfølge sin strategi og/eller vinde spillet. Eksempler på spil med et veludbygget taktisk niveau er 7 Wonders, Flamme Rouge, Poker, Race for the Galaxy og King of Tokyo.

Det er forskelligt fra spil til spil, hvor meget fokus der er på det strategiske og det taktiske niveau. I nogle spil ændres spillet sig så meget fra tur til tur, at det er det svært eller ligefremt umuligt at planlægge langsigtet, og derfor ligger fokus klart på de taktiske valg. I andre spil kan man tale om, at den valgte strategi på forhånd bestemmer nogle eller alle træk, og det derfor ikke give mening at tale om taktiske valg.

Brætnyt - 14. november 2018

Brætnyt - 14. november 2018

En Weekend med Eliten

En Weekend med Eliten